Възстановяване след физическо натоварване

tired-runnerСлед тренировка или друго физическо натоварване можете да отпуснете напрежението в мускулите и да подпомогнете възстановяването си с упражнения за разтягане, горещ душ, сауна и масаж..най-добре комбинация от всички 🙂 Добре е да знаете,че почивката си остава задължителна. Претоварването и липсата на достатъчно време за възстановяване са основна причина за травми сред спортистите. Ако тренирате активно е препоръчително да взимате хранителни добавки като мултивитамини, магнезий и калций, амино киселини, протеини и др. защото са важни за работата на мускулите и възстановяването им.   Недостигът на тези вещества се изразява в слабост,болка и скованост в мускулите и ставите.

Един от най-ефективните методи за релаксация и възстановяване на мускулите са упражненията за разтягане. Те подобряват гъвкавоста и кръвообръщението  и премахват болката и умората.  Предлагаме ви следните варианти:

Важно!

  • Издишвайте при влизане и вдишвайте при излизане от позата. Докато задържате дишайте нормално.
  • Съобразявайте движенията със собствените си възможности и нужди. При разтягането е нормално да усещате лека болка и напрежение в муслулите,но не трябва да има силна ,остра болка, иначе рискувате да се травмирате.
  • Можете да наблегнете на мускулите най-активно участващи във вашия спорт,но е по-добре да разтегнете всички основни мускулни групи за добро кръвообръщение и предпазване от заболявания и травми.

46a52a0f4455ca1b63e5f58225b33e711. Поздрав към слънцето е идеален вариант и за загрявка и разгрявка на всякакви спортове. Когато го ползвате за разпускане след тренировка задържайте позите поне 20-30секунди. Направете 1/2 повторения. Съчетавайте движенията с дишане (има подробни инструкции на картинката).

След тях можете да се разтегнете самостоятелно мускулите на краката, гърба и ръцете със следните упражнения:

upper-body-stretches   Задържайте всяка поза    20-30 секунди.Нормално е да усещате леко напрежение в мускулите при разтягане,но не трябва да допускате остра болка.

flexibility-exercises1staticАко имате нужда от съвет или   програма съобразена с индивидуалните ви потребности ние сме на разположение: yogaizdrave@yahoo.com; 0898 268789

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: