Първа помощ в планината

archie-ski

Ако вие или ваш приятел претърпи инцидент е добре да знаете следните неща:

 • Въпреки че указването на първа помощ е работа на екипа за спешна медицинска помощ или планинската спасителна служба, понякога обстоятелствата не позволяват своевременната им намеса. Тогава справянето с проблема остава във вашите ръце. Затова е важно да сте добре подготвени какво да правите с най-честите травми : счупвания, разстежения и скъсване на връзки и сухожилия, дислокации на стави, кръвоизливи, мозъчни сътресения , гръбначно мозъчни травми и др. За целта е най-добре да се запишете се на курс за първа помощ, такива се организират от БЧК. Ако вече сте изкарали курс трябва често да опреснявате знанията и практическите си умения, за да сте сигурни,че ще реагирате бързо и адекватно във стресова ситуация.
 • ›Носете си аптечка : превръзка, левкопласт, бинт, 1st aidтермоодеало, ръкавици
 • ›Запишете в телефона си номера на Планинската Спасителна Служба ( pss.bg). Добре е телефона ви да не е с изчерпана батерия!
›В случай на инцидент:
 • Запазете спокойствие!! Паниката само ви пречи да взимате бързи и адекватни решения
 • уверете се,че вие и пострадалия сте в безопасност от повторен инцидент- обезопасете района
 • Анализирайте ситуацията:
 1.   локация- трябва да знаете максимално точно къде се намирате за да обясните на спасителния екип или да планирате придвижването си до най-близката помощ
 2. състояние на пострадалите – какви и колко сериозни са травмите? В съзнание ли е пострадалия, адекватен ли е, способен ли е да движи травмирания крайник. Ако се съмнявате за гръбначна или мозъчна травма е изключително важно пострадалия да не мърда.
 • Позвънете на ПСС и максимално кратко, точно и ясно им обяснете ситуацията.  
 • Погрижете се за пострадалитеслед като сте извикали медицинска помощ. Това не важи за ситуации, в които оказването на първа помощ максималко бързо е жизненоважно (отсъствие на дишане или пулс, задушаване, обилно кръвотечение, гърчове и др.)
 • Най-важните стъпки могат лесно да се обобщят чрез съкращението RICER:
 • Rest/ Покой: Инструктирайте пострадалия да не движи  RICEтравмирания крайник
 • Ice/Лед: ледът помага за намаляване на болката и оттока. Поне в планианта през зимата има тонове сняг
 • Compression/ Стягане: Обездвижете пострадалия крайник в безболезнена позиция с бинт, стягаща превръзка или импрожизирана шина
 • Elevation/ Повдигане: Поддържането на крайника повдигнат намялява подуването и подпомага изчистването на отпадните продукти от травмираните тъкани.
 • Referal/ Консултация със специалист: след инцидента е важно да се обърнете към ортопед или физиотерапевт за точна диагноза и помощ с възстановяването. Добре е да знаете,че стари, неизлекувани травми са предпоставка за нови, така че не отлагайте лечението. Препоръчително е да се насочите към някоя от големите и специализирани болници в София. Ако пострадалия е претърпял травма на главата и страда от силно главоболие, световъртеж, загуба на концентрация или съзнание, изтръпване или липса на чуствителност в крайниците е жизненоважно да минете на скенер или ЯМР за изключване на мозъчен кръвоизлив, фрактура на черепа, гръбначно-мозъчна травма и тн.

Понякога не можете да разчитате на ПСС и тогава се налага да добавите и едно Т- транспортиране на пострадалия. Ако прекарвате много време в планината и практикувате екстремни спортове е полезно да изкарате курс за планинско спасяване или поне да четете повечко за това. Не забравяйте,че превенцията е по-добра от всяко лечение, но и че трябва да сте максималко подготвени и адаптивни във всякакви ситуации. Наслаждавайте се на планината и ако можем да сме ви полезни със съвет за лечение или превенция на спортни травми, не се колебайте да ни пишете на : yogaizdrave@yahoo.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: