Възстановяване след операция на предна кръстна връзка (ACL)

injury-knee Скъсване на предната кръстна връзка на коляното  е една от най-честите травми сред редица спортове – ски и сноуборд, скейт, футбол, баскетбол и много други. Предната кръстна връка е изключително важна на стабилизацията и нормалната функция на коляното. Най-честата причина за частично или пълно скъсване е спортна травма, включваща ротация и/или агрсивно сгъване ли расзгъване на ставата. При някои случаи скъсването на връзката е придружени от други увреди на ставата, като отлепване или скъсване на менискуса, разтежения на мускулите и връзките стабилизиращи коляното, увреда на ставния хрущял и други. Симптомите са болка, отток, слабост и нестабилност на ставата, както и множество функционални проблеми, като невъзможност да се ходи, щофира, спортува и други. Хубавото е,че благодарение на развитието на ортопедията този проблем се решава с операция и замяна на скъсаната връзка с нова, обикновено направена от част от сухожилието на някой от предните или задни бедрени мускули (m. rectus femoris, semitendinosis). Рехабилитацията зависи от оперативната техника и индивидуланите особености на всеки пациент (вид травма, възраст, ниво на физическа активност и тн.) Благодарение на еволюцията на оперативните методи и физиотерапията  възстановителният процес се ускорява до толкова,че трапията започва още първия ден след операцията. Според най-новите проучвания по темата съчетаването на най-модерните оперативни техники и рехабилитационни методи е от водещо значение за бързото и качествено възстановяване. Те препоръчват минимален срок на обездвижване и започване с функционални упражнения веднага след операцията, особено когато пациента е в добра физическа форма. В тази статия ще обърна внимание на ключовите точки при възстановяването след травма на ПКВ чрез обощен анализ на най-съвременните и научно обосновани подходи в рехабилитацията.

chiropractic-center-brussels-knee-pain-300x200Диагнозата се поставя от лекар ортопед след провеждане на специални ортопедични тестове и снимки от ядрено-магнитен резонанс. В България има добри лекари специализиращи в травми на коляното ( Др. А. Георгиев, Др. В. Василев, M. Загоров и др.), взимат скъпо, но коляното ви е в добри ръце, затова съвета ми е да изберете някой от отвърдените спиециалисти.При наличие на пълно скъсване на връзката, болки, нестабилност в ставата и нарушена функция лекарите препоръчват операция.

Предоперативен период :

acl exercisesПрез предоператияният период пациента се подготвя за операция, като се прилага физио/кинезитерапия за намаляване на болката и отока, възстановяване на нормалният обем на движение и поддържане на максимално добра сила на мускулите стабилизиращи ставата. На кратко- колкото в по-добра форма е пациента преди операцията, толкова по-добри са прогнозите за бързото му възстановяване. Затова е важно да знаете,че ако спортувате активно и имате подобна травма е най-добре да се оперирате веднага ,още преди мускулите ви да са отслабнали, а за съжаление при наличие на травма това става много бързо. Ако пациента трябва да носи ортеза след операцията е добре да я поръча предварително. През предоперативния период пациента трябва да бъде информиран за хода на предстоящото лечение : симптоми след операцията, хода на терапията, възможни усложнения, противопоказания и др.

Операция:

Изберете опитен специалист. По отношение на оперативният метод е добре да знаете,че е по-добре връзката да се вземе от сухожилието на мускул семитендинозис, защото не причинява бока в предната част на коляното в дългосрочен план, за разлика от случаите, при които е използвано пателарното сухожилие.

ACL

Seif_arthoscopic setup

Следоперативен период:

Състоянието на пациента зависи  от индивидуланите му особености – физическа форма, възраст, кръвообръщение, способност на тъканите да регенерират и други, както и от състоянието на ставата след травмата, оперативния метод и др. Напредъка в рехабилитацията зависи от времето необходимо за постигането на няколко ключови за възстановяването цели.

injured-keep-calm-and-see-the-physioВажно!!! Следната програма е интензивна и важи за случаи при които пациентие са били  в добра физическа форма преди операцията (най-често активни спортисти) и при травмата не са били сериозно засегнати други структури като менискус, ставният хрущял или други връзки и сухожилия стабилизиращи ставата. При скъсване на менискуса увреденото парче се изрязва, този метод позволява интензива рехабилитация или се зашива – този метод изисква период на обездвижване). Всяка програма зависи от индивидуланите особености на всеки, затова целта на статията е не да замести лекуващият ви лекар или физиотерапевт, а да подобри познанията ви, така че да сте по-равностойни и активни участници в леченито си.  Относно колко често трябва да се виждате с физиотерапевт, изследванията показват, че ежедневните посещения, с изключение на първата седмица не ускоряват възстановяването, а единствено повишават здравните разходи. Идеята е пациента да бъде подробно инструктиран как да поддържа и подобрява постигнатото от фиотерапвевта чрез програма за  домашна рехабилитация.  Ефективна честота на посещения при физио/кинзитерапевт е  от 3-4 посещения ( 1 седмица), 2-3 (2-5 седмица) до 1 -2 ( 6- 12 седмица).

1-14 дни след операцията:

 • Намаляване на болката и отока – противовъзспалителни хапчета и кремове, лед, физиотерапия, аниколаголиращи инжекции (против тромбоза)
 • Възстановяване на обама на движение : 90 градуса сгъване , пълна екстензия (разгъване колкото при незасегнатото коляно)- активни упражнения и раздвижване от кинезитерапевт
 • Желателно е ходене без патерици. При болка или умора през ранния следоперативен период може да се носи ортеза и да се ползва една патерица.
 • Възможнст за активни движения ( сгъване и разгъване на коляното) и стягане на предните бездрени мускли разгъващи коляното (m. quadriceps)
 • Каране на велоаргометър 5-10мин. с ниско съпротивление и вдигната седалка

2-4 седмици след операцията:

 • Намаляване на болката и отока – противовъзспалителни кремове, лед, физиотерапия, аниколаголиращи инжекции (против тромбоза)
 • След сваляне на шевовете е много важно да се обърне внимане на белезие- кожата да се отлепи от долните тъкани  за да се избегнат сраствание, добре е да се ползват и специални кремове срещу белези ( контрактубекс и др.)
 • Приемане на храниелни добавки като Калциий и Вит. Д, С, Арника, хиелоронова киселина и глуцозамини за стимулиране на възстановителния процес.
 • Постигане на пълна екстензия и увеличаване на сгъването до 110 градуса
 • Пасивни раздвижвания с висока интензивност за възстановяване на нормалната артрокинематика ( вътреставни движения) на ставата
 • Желателно е ходене без патерици. За подобряване на стабилизацията на ставата и намаляване на натоварването е добре да се ползва кинезио тейп или стягаща ортеза.
 • Упражнения за сила, гъвкавост, кординация и баланс. Увеличаване на интензивността на упражненията, добавяне на упражнения като клякане, качване и слиане по стълби, бъзо ходене и др. Набляга се на упажнения за мускулите табилизиращи ставата.
 • Каране на велоаргометър 1-15мин. с леко увеличение на съпротивлението и по-ниска седалка

5-8 седмици след операцията:

 • Постигане на пълен обем на движение
 • Нормална походка и ходене по стълби без помощни средства
 • Възстановяване на 80% от нормалната сила на мускулите стабилизиращи ставата
 • Преминаване към упражнения с по-висока интензивност и продължителност (фитнес, тичане)

8-12 седмици:

 • Поддържане на пълен обем на движение
 • Наблягане на общо развиващи и спорт специфични упражнения за сила, гъвкавост, кординация и баланс
 • Връщане към спорт с ниска интнзивност и  шофиран. Бажно!- безопасен период за връщане към активна спортна дейност е 6 месеца след опрацията.

Полезни линкове:

Програма с упражнения: http://drmillett.com/downloads/rehab-protocols/acl-rehab-protocol.pdf

Practice guidelenes for anterior cruciate ligament rehabilitation: http://www.udel.edu/…/Original%20ACL%20article.pdf

ACL rehabilitaion protocol : http://www.palomarortho.com/protocols/antcruciateligament.pdf

Ако се нуждаете от професионален съвет можете да се свържете с нас на: yogaizdrave@yahoo.com и телефон: 0898 26 87 89

Текст: Елена Кемилева

18507048438250583_AFxmdb7K_c_thumb

Реклама

1 коментар (+add yours?)

 1. Кирил - биокорекция
  юли 19, 2013 @ 22:42:25

  Всички тези неща са верни, но като имам време ще напиша една аналитична статия по темата и ще ви я изпратя, за да я споделите с вашите читатели.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: