Травми на глезена – съвети за превенция и лечение

Полезен съвет как да превръзвате глезен с цел превенция или възстановяване след травма.

Най-честите механизми на увреждане на глезена са внезапно усукване на ходилото, рязко надвишаване на нормалния обем на движение в ставата или силен директен удар върху глезена.  Тези травми се срещат най-често при спортове като футбол,баскетбол, волейбол, скейт и тенис. Склонност към подобни травми имат хора с по-слаби или еластични мусули и връзки (синдром на хиперподвижност, който причинява нестабилност в ставите), и хора водещи застоял начин на живот,които имат  по-слаби мускули и нарушена координация. Когато е поставена правилно превръзката намалява отока, стабилизира ставата и намалява натоварването върху засегнатите тъкани, така подпомага възстановителния процес и е прекрасно средство за предпазване от повторни травми.  На линка ще намерите практична информация за структурата на глезена, най-честите травми, техните симптоми и какви мерки може да вземете за да се лекувате и предпазите от подобни инциденти.

Препоръки за пацента на Oxford Radciffe Hospital:

Click to access 090427anklesprainadvice.pdf

В случай на травма, ако изпитвате симптоми на силна болка, ставата е подута или посинява, не е възможно да движите или стъпвате върху травмирания крак, задължително потърсете медицинска помощ. Докато се доберете до лекар е полезно да обездвижите и стабилизирате ставата с превръзка, а за отока и болката използвайте торбичка с лед (не прилагайте лед директно върху кожата, а използвайте кърпа).

Рехабилитацията на такива травми включва болкоупокояващи и противовъзпалителни средства и физиотерапия. Цели на физиотерапията са намаляване на болката, стимулиране на възстановителния процес, подобряване на силата на мускулите стабилизиращи ставата, нормализиране на обема на движение на ставата, подобряване на гъвкавоста и здравината на засегнатите тъкани и прилагането на функционални упражнения за баланс и координация с цел предпазване от повторни травми.

Ако имате въпроси или се нуждаете от физиотерапия, моля пишете ни на yogaizdrave@yahoo.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: