Лесна медитация

“Искам всички ние да открием способноста на сърцето да съдържа всичко – и мъката и самотата, срама и желанието, съжалението и безсилието и щастието и хармонията и мира, и да открием дълбоката вяра, че където и пред каквото и да сме изправени, можем да сме свободни. “     Далай Лама

Защо да медитирате?

Медитацията е средство за личностно усъвършенстване и поддържане на добро физическо и психическо здраве. Тя развива у човек качества като интелект, силна воля, постоянство, дисциплина, отдаденост, спокоен ум и добра концентрация. По отношение на здравето редовната медитация стимулира имунната система, регулира кръвното налягане, балансира емоциите, подобрява съня, създава пълноценна релаксация за тялото и ума; помага на човек да опознае себе си, да се справя с трудностите в живота и да бъде по-здрав и щастлив в заобикалящия го свят.

Ако бихте искали да опитате, може да започнете веднага със следната лесна медитация:

  • Изберете удобно и спокойно място
  • Изберете време, когато умът ви е най-спокоен и няма лесно да се разсейвате. Най-подходящото време е рано сутрин, когато умът е свеж и свободен от проблемите на ежедневието и се концентрира по-лесно.
  • Седнете в удобна поза,по възможност обърнати на север или изток.  Гърба и врата трябва да са изправени, но не трябва да усещате болка или напрежение. Не е необходимо да се седи в класическата падмасана (лотос) – всяка поза с кръстосани крака е подходяща. Позата с кръстосани крака осигурява здрава основа за тялото и създава триъгълна пътека за протичане на жизнена енергия
  • За да подготвите умът за медитация е добре да започнете с няколко дихателни упражнения.  Започнете с 5 мин. дълбоко коремно дишане, за да обогатите мозъка с кислород.. Вдишайте за 3 сек. и издишайте за 3 сек. Регулирането на дишането регулира и притока на прана – жизнената енергия.
  • Изберете точка върху, която да се концентрирате. Най-лесно е да набюдавате естественият си ритъм на дишане. Друга популярна точка за концентрация е сърцето (сърдечната чакра – център на емоциите) или точката м/у веждите ( интелекта).  Старайте се да не променяте точката си на концентрация..
  • Ако ви е трудно да се концентрирате не насилвайте ума да се успокои, оставете го да блуждае.. Обърнете внимание как мислите се появяват и изчезват, наблюдавайте ги, като страничен наблюдател. Така постепенно потокът от мисли ще намалее и ума ще се успокои.
  • Започнете с кратки медитации от 5-10 минути и постепенно увеличете до 20 минути. Използвайте часовник с аларма, за да не се налага постоянно да мислите за времето, което ви остава.
  • Медитацията изисква дисциплина и постоянство, така че ако искате да усетите ползите й, управнявайте се, колкото се може по-редовно.

Приятна медитация и ако имате въпроси, винаги може да ни пишете на yogaizdrave@yahoo.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: