Физиотерапия/ Кинезитерапия

Физиотерапията / Кинезитерапията е една от най-популярните и социално значими професии. Тя обхваща всички направления в здравеопазването – болнична и извънболнична грижа в почти всички области на медицината (ортопедия, неврология, кардиология, онкология и др.) Тя намира приложение в специализирани центрове за рехабилитация, превантивна медицина, пре- и постоперативна рехабилитация, в грижата за възрастни и стари хора, грижата за деца с физически и психически увреждания, натална и постнатална терапия, спортната физиотерапия, в трудовата медицина, в превантивни здравни кампании, научно-изследователски дейности и много други. Тази професия има толкова широк обхват на дейност, че на практика всеки човек в един или друг момент от живота си трябва да се възползва от услугите на физиотерапевт.

Според определението на Световната конфедерация по физиотерапия (WCPT), физиотерапията предоставя услуги на граждани и общности, насочени към развитие, поддържане и възстановяване на максимален капацитет на движения и функционална дееспособност през целия живот. Това включва предоставяне на услуги при случаи, когато нормалните движения и функция са застрашени от процесите на стареене, от нараняване, заболяване или фактори от окръжаващата среда. Целите на физиотерапията до голяма степен съвпадат със тези на WHO, където се подчертава тенденцията в здравеопазването да се акцентира върху превенцията, подобряването на здравната култура и поведение на населението, обучение на пациентите в повече отговорност за здравето им, интеграция и стимулиране на независимост на хора с увреждания и много други.

Физиотерапията използва основани на доказателства методи за оценка, диагностика, превенция и лечение на различни вродени и придобити травми, болестни симптоми и функционални увреждания. Някои от средствата за лечение използвани във физиотерапията са различни упражнения, масажи, мануална терапия, електрофизични модификации (електротерапия, ултразвук и др.), кинезиотейпинг, крио и термо терапия, водолечение, препоръки за храненето и някои алтернативни методи за лечение, като акопресура, йога и др.

Център за йога и здраве се специализира в следните направления:

  • физиотерапия в ортопедията и травматологията
  • възстановяване на мускуло-скелетни патологии и дисфункции – артрити, тендинити, болки в мускулите и ставите, дегенеративни състояния, синдроми на претоварване, дискови хернии, ограничена подвижност и др.
  • спортна физиотерапия – подобряване на физическата форма и спортни качества, превенция и възстановяване след спортни травми
  • превенция на травми и заболявания свързани с упражняването на дадена професия
  • превантивна грижа – промотиране на здравословен начин на живот и  изграждане на добра здравна култура.

Ако имате здравословен проблем или търсите професионален съвет, не се колебайте да се свържете с нас на yogaizdrave@yahoo.com

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: