Здрав дух и тяло на работното място

Picture-20

‘’European Foundation for the Improvement of

Living and Working Conditions, 2011’’

  •  Създаването на повече и по-добри работни места е една от важните цели на ЕС,това е и главната цел на Европейската фондация за подобряване качеството на живот и условия на работа, създадена през 2007 година European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, 2007)
  •  Мускуло-скелетни заболявания причинени от практикуването на определени професии са патологични изменения на различни анатомични структури, като мускули, стави, сухожилия, връзки, нерви или проблеми с оросяването, причинени главно от изпълнението на конкретна работа или индиректно от средата в която се изпълнява професията. Симптомите варират от дискомфорт и болка до сериозни функционални нарушения и инвалидност.
  • Такива заболявания нарушават нормалното протичане на работния процес и могат да доведат до намалена продуктивност, отсъствие от работа или продължителна нетрудоспособност.
  •  Европейската Агенция за Здраве и безопастни условия на труд ( European Agency for Safety and Health at Work) разработи програми за превантивни мерки, рехабилитация и реинтеграция на работници вече страдащи от такива заболявания. Проведени са системни научни проучвания с цел да се предвидят възможностите за намаляване на муслуло-скекетните заболявания сред работниците и подобряван условията на труд.

Резултатите показват, че:

  • Естествената активност потдържа тялото в добра форма, но стереотпите на съвременния живот имат особено вредно влияние върху тъканите. Обездвижвашата седяща работа намалява клетъчната обмяна и кръвообръщението и повишава риска от заболявания. Часовете прекарани пред бюрото с наведена напред глава и превит кръст скъсяват лигаментите в основата на черепа, така че опитът да се изправите причинява болка. Лошата стойка също причинява излишно напрежение в кръста, хълбоците и така води до болки и скованост.
  • Патологични изменения и болка във врата, ръцете, гърба и кръста на най-честите заболявания при хората работещи в офис.
  • Взимането на мерки за увеличаване ергономичността при работа намалява риска от мускуло-скелетни заболявания
  • Редовната физическа активност, препоръчително 2/3 пъти седмично, значително намалява риска от мускуло-скелетни заболявания и води до цялостно подобрениена физическото и психическо здраве
  • Епидемиоложките проучвания показват, че фактори като застоелия начин нa живот, излишните килограми и липсата на добра физическа форма значително увеличават риска от заболявания и намалява ефективността при работа.

Програмата

Вземайки за пример и водени от:

– Водещите стандарти за качество на живот и работа в света;

– Европейската кампания за увеличаване удовлетворението от работата и  стимулиране на работната мотивация;

– Желанието ни в България да се създаде привлекателна работна среда, „отговорна” за здравето и стимулираща ефективността на служителите.

решихме да създадем програма, подобна на тези прилагани в Западна Европа, целяща да потдържа работещите в офис хора здрави, жизнени и продуктивни.

Като физио/кинезитерапевти, ние вяваме, че за всички често срещани оплаквания профилактиката е по-добра от лечението, затова и чрез програмата целим да стимулираме хората да помислят за здравето си преди то да се е влошило.

В програмата може да се включи всеки, не е нужно специално облекло или уреди, а просто желание за по-здравословен и пълноценен живот.

В комплекса са включени упражнения, които влияят на всички части на тялото, разтягат и тонизират мускулите и ставите, гръбначния стълб и цялата костна система, стимулират оросяването и потдържа мускулите здрави, а ума спокоен и концентриран.

Цели на програмата:

– Стимулиране на физическото и психическото и емоционалното здраве

– Превенция на мускулоскекетните заболявания преди да са се появили първите симптоми

– Превенция на повторни заболявания

– Pехабилитация и предотвратяване на допълнителни усложнения

Използвани техники:

• Класически упражнения и стретчинг използвани във фитнес програми и във Спортната  рехабилитация

• Упражнения базирани на практиката на Йога и Тай Чи за подобряване еластичноста

и здравината на главни мускулни групи, отговорни за стабилноста на ставите, опорно-двигателния апарат и правилната стойка.

• Ергономични съвети за работа в офис: как да се седи правилно при работа с компютър, упражнения за разтягане и отпускане на мускулите

• Техники за релаксация, преодоляване на стреса и стимулиране на позитивното мислене и концетрацията и мотивацията за работа

– упражнения за релаксация използвани в практиката на йога и медитация (Кундалини, Хатха йога, Карма йога )

Автор: Елена Кемилева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: