Възстановяване след спортни травми (Част 2)

Основните мерки, които можете да предприемете в първите 24-72ч. след травмата, могат лесно да се обобщят чрез правилото P.R.I.C.E.R:

Protection (Защита) – трябва да обезопасите пострадалия, с цел предпазване от повторна травма. Ако става въпрос за конкретна става, можете да я предпазите чрез ортеза, ластичен бинт, кинезио тейп и др.

Rest (Покой) – Честа грешка сред спортистите е да продължат да играят, въпреки наличието на травма и това много пъти води до усложнения и влошаване на състоянието им. Ако изпитвате болка, наранената част започне на отича, посинява или причинява слабост, изтръпване или нестабилснст, не се правете на герои и задължително преустановете заниманията. Ако човек е претърпял гръбначна или черепна травма пълното обездвижване  е изключително важно.

Ice (Лед) – Ледът има обезболяващ ефект, намалява оттокът и възпалението и е основно терапевтично средство в първите 24ч. след травмата. За да не си докарате измръзване не допирайте ледът директно, а изполвайте хавлиена кърпа.

Compression (натиск) – Някой травми, особено такива включващи открити наранявания и кървене изискват стягаща превъзка, с цел обездвижване и намаляване на кървенето и отока.  Това може да стане чрез бинт, ортеза или подръчни материали.

Elevation (повдигане) – Поставянено в повдигнато положение подпомага спаднето на оттока и изчистването на отпадните продукти от наранените тъкани.

Referral ( Лекарска помощ)  – Трябва да потърсите лекарска помощ ако:

Травмата е причина за силна болка, слабост, оток, деформация, нестабилност, липса на чувствителност, невъзможност за движение или натоварване на засегнатата част.

Рехабилитация

Рехабилитацията е възтановяване на физическата форма и функция. И тук е мястото да изясня нещо много важно, което е причина за редица проблеми. В България повечето лекари и ортопеди нямат ни най-малка представа от спорт и обикновено решават да се презастраховат като препоръчват пълно преустановяване на физическа активност и изпращат пострадалият вкъщи с обездвижваща ортеза и  рецепта за противовъзпалителни и обезболяващи средства. Това което много хора не знаят е ,че възтановяването на засегнатите тъкани протича в няколко фази известни като : максимално протективна (остър период), умерено-протективна (подостър) и минимално  протективна фаза (хроничен).  Всеки етап изисва различен подход и терапевтични срества, като ролята на лекарят е ограничена с това да  се овладеят симптомите в острия период. За по-ефективна рехабилитация лечението трябва да започне веднага след травмата като се съчетават физиотерапия/ кинезитерапия и  противовъзпалителни и обезболяващи средства. Понякога се налага операция, така че рехабилитацията може да бъде пред или след оперативна и изисква екип от :лекар, физиотерапевт/кинезитерапевт , понякога диетолог, психолог или друг здравен специалист. Целта на Физотерапията/кинезитерапията е да възтанови нормалната функция чрез намаляване на болката, подобряване на силата, издръжливоста, кординацията, баланса, подвижноста , така че да се постигне пълно структурно и функционално възтановяване. Без адекватна рехабилитация възтановяването е частично и  често се стига до усложнения и повторни травми. Класически пример са случаите на ставни луксации или дислокации, например ‘извадено рамо’, при които в резултат на травмата връзките стабилизиращи ставата са преразтегнати и създават нестабилност. Без рехабилитация фокусирана върху заздравяване на мускулатурата и стабилизиране на ставата, често се стига до повторни луксации. Друга често срещана грешка е това да не се предписва физиотерапия след дълъг период на обездвижване.

Ако сте претърпяли травма:

  • Правилната диагноза е от изключителна важност – за диагностика на различните спортни травми се използват различни ортопедични и физиотерапевтични фукнционални тестове и методи за образна диагностика ( Рентген, ЯМР, Скенер и тн.). Обърнете се към добър Ортопед или Лекар по Спортна медицина.
  • Консултирайте се с физиотерапевт/ кинезитерапевт за рехабилитация и превенция на други травми

Ако сте решили да се лекувате сами:

–  Четете за методите и средсвата за лечение и превнция

–  Тренирайте качества като сила, издръжливост, координация, баланс

–  Използвайте стабилизираща ортеза или кинезиотейп за намаляване на натоварването върху слабите тъкани и превенция на възпаления и травми;

–  Използвайте противозъзпалителни и обезболяващи средсва (от типа на Нестероидни Противовъзпалителни средства – Арника, Ибопрофен, Амилгама ). Ако ви предпишат стероидни препарати, имайте в предвид, че имат сериозни странични ефекти и обикновено се прилагат, когато всички други възможности за лечение са изчерпани.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: